Счетоводни услуги

Преди да коментираме счетоводните услуги в София и по-конкретно техните цени, нека кажем няколко думи за тези услуги като цяло и за възприятието на българския бизнес към тях. Няма да е преувелично, ако се каже, че немалка част от бизнес собствениците гледат на счетоводното обслужване като на досаден, но необходим разход. В практиката на нашата счетоводна къща през годините, успяхме да се убедим, че това е често явление.

Една от причините за това е и самият счетоводен бранш и отношението му към собствените му счетоводни услуги. Както в много други браншове, така и в този, основното оръжие на конкурентите е цената. Когато в една индустрия това е основният начин да се добереш до пазар и да печелиш клиенти, това не може да бъде добре за нея. Не и за тази част, която залага главно или единствено на ниските цени на счетоводните услуги.

Счетоводни услуги цени

Цените на счетоводните услуги се определят от няколко основни фактора. Това са броят на документите за осчетоводяване, броят нети лица във фирмата и регистрацията по ДДС. Последната е по презумпция, когато първите две са много. Но при малките фирми това са факторите, които определят цените на счетоводните услуги.

Както вече споменахме, масовата практика, особено при малките счетоводни къщи, е да се борят за клинети с ниски цени за счетоводно обслужване. Поради тази причина с изумление може да установите, че съществува счетоводна услуга на цена от 10 (десет) лева на месец. Да, става дума за фирма, която не е регистрира по ДДС, която няма кой знае колко фактури и има 1-2 осигурени лица. И още нещо счетоводителят, който предоставя счетоводна услуга на тази цена, е в провинцията, а не в София.

Тази обидно ниска цена се формира по един доста прост начин – счетоводителят си казва: „Няма проблем да зарибя клиента с тази изключително ниска цена, защото аз реално няма да правя нищо за него през годината, тъй като той не е регистриран по ДДС, а направо в март ще му направя годишното приключване и ще го таксувам за това“. Този отчая модел за определяна на цените на счетоводните услуги води до две неща: ниско качество на услугата и пренебрежимо ниска печалба за предоставящия я.

Изводът е, че от такава цена няма как да има печеливши. Защо? Та, нали счетоводителят си е спечелил клиента, той си получава услугата и всички са доволни? Да, ама клиентът в общия случай получава некачествена услуга, защото счетоводителят е „зарибил“ доста като него с тази нереалистична цена, от която почти не печели и благодарение на факта, че има твърде много клиенти, на които да обръща внимание реално за без пари, се влошава и качеството на самата счетоводна услуга. Изводът е – от ниските цени на счетоводните услуги никой не печели.

Счетоводни услуги София

Да, в София нещата стоят по малко по-различен начин. Ама наистина малко. Малко, защото най-ниските цени са една идея по-високи, но отново има някои, които предполагат кофти качество на счетоводната услуга и нулеви печалби за счетоводните къщи. Често ще чуеш някой собственик на малка фирма да казва, че жената от съседния вход ще му прави счетоводството за 60 лева на месец, затова защо да плаща 120 лева, колкото е минимумът, ако искаш да предлагаш услуга на някакво що годе прилично ниво.

Разбираемо, в столицата, предлагащите счетоводни услуги са най-много на глава от населението в страната. Затова там могат да се срещнат всякакви представители на гилдията – от „жената от съседния вход, която ще ми води счетоводството за 60 лева на месец“, до уважавана счетоводна къща с истински счетоводен бизнес, която за по-малко от минималната работа заплата месечно, няма изобщо да разговаря с теб.

Счетоводна къща – партньор

Ако четящият тези редове е бъдещ или настоящ бизнес собственик, който си търси счетоводна къща или обмисля смяна на сегашната си, той трябва да знае следното – твоят счетоводител трябва да бъде твой партньор. Партньор, на когото доверява бизнеса си. Защото, напук на тези, които си мислят, че счетоводното обслужване е просто едно въвеждане на фактури в счетоводната програма, всъщност това е един сложен, отговорен и важен за бизнеса процес. Процес на съобразяване със стотици закони и закончета, наредби, разпоредби и т.н. Процес, от който зависи бизнесът ти да се расте и да се развива спокоен, че не нарушава закона и няма един ден НАП или Икономическа полиция да цъфне на вратата на офиса.

Затова, когато избирате счетоводител или счетоводна къща, която да обслужва счетоводно вашия бизнес, никога не забравяйте едно – ниската цена на счетоводните услуги е червена лампа за проблеми. За твърде вероятно ниско качествно на предлагата счетоводна услуга, защото тя означава компромис.

Не забравяйте, че ако за една и съща услуга получавате коренно различна цена, това определено означава, че услугата, която ви се предлага не е една и съща. Когато някой предлага услуга за 60 лева, а друг предлага двойно повече за същата услуга, значи има нещо повече в едната и нещо по-малко в другата. Да, сигурно има и изключения от това правило, но да разчиташ бизнеса ти да попадне на случайно изключение, не е най-добрата грижа за него.